Erdoğan Atina ve Batı Trakya'ya Gidiyor

Erdoğan Atina ve Batı Trakya'ya Gidiyor

Stratejik Analiz: 65 Yıl Sonra İlk Ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65 yıl sonra Yunanistan'ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacak. 7-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek ziyaret, başkent Atina ve Türk nüfusun yoğun olduğu Batı Trakya'yı kapsıyor.
Gezi, Türk - Yunan ilişkilerinin kağıt üzerinde olumlu bir düzlemde yürüdüğü bir döneme denk geldi. Uluslararası ilişkiler açısından sıkıntılı bir dönem yaşayan Türkiye, komşu Yunanistan ile olan sorunları belli ölçüde dillendirmeme ve kamuoyundan uzak tutmayı tercih ediyor. Yunan hükümeti de Türkiye'nin bu anlayışına itiraz etmiyor, hatta kısmen bundan istifade etmeye çalışıyor.
Ziyaret öncesi başbakan yardımcısı Hakan Çavuşoğlu tarafından yapılan bilgilendirmelerde sorunlardan ziyade fırsatlar, ortak projeler ve Batı Trakya Türkleri'nin cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görme arzusunu dile getirdi.
Bu ziyaretin öncekilerin tamamklayıcısı olacağını söyleyen Çavuşoğlu, Selanik ve İzmir arasında feribot seferleri yapılması, İstanbul - Selanik hızlı tren projesi ve Meriç üzerine yeni köprüler yapılması projelerinde ilerleme sağlanacağını umduklarını söylerken kendi doğum yeri olan Batı Trakya'da Türk azınlığın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bağrına basmak için heyecanlandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın ise daha diplomatik bir dil kullanmayı tercih etti ve ziyaretin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yararlı olacağını söyledi.
Kamuoyundan saklanmak istense de aslında Erdoğan'ın ziyareti birbirinden önemli sorunların gölgesinde gerçekleşecek.
Kıbrıs konusu her zamanki gibi masanın üzerinde dururken tartışmalı statüdeki bazı adacıklada kurulan Yunan askeri üsleri, Türk kamuoyunda büyük rahatsızlık uyandırıyor. Batı Trakya'da seçilmiş müftülerin yargı önüne çıkartılması, Türk adının kullanılması konusundaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmayışı, Batı Trakya'da müftülere tanınmış bazı haklarda kısıtlamaya gidilmeye hazırlanılması, Türk okullarında yaşanan eğitim sorunları ve vize meselesi çözüm bekliyor.
Öte yandan hükümetin özellikle üzerinde durduğu bir konu da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçanların iadesi meselesi... Erdoğan'ın Yunan makamlarından bu konuda jest beklediği kulis bilgisi olarak konuşuluyor.
Yunan hükümeti ise her an yeniden alevleneceğinden endişe ettikleri mülteciler sorunu konusunda Türkiye'den yapılan anlaşmalara sadık kalınacağına dair mesajlar duymak istiyor.
Kısacası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gezisi, Çipras'la tokalaşma ve Batı Trakta Türkleri ile kucaklaşma görüntüleri ile öne çıkacak olsa da kapılar kapandığında iki tarafın çözüm bekleyen zorlu konuları konuşması gerekecek. 

Karadeniz Rumeli Stratejik Araştırmalar Merkezi