Kafkasya'da Neler Oluyor

Kafkasya'da Neler Oluyor

Abhazya, Azerbaycan, Karaçay Malkar ve Diğerleri...


Rusya, Kafkasya'daki Askeri Üslerini Güçlendirdi

Abhazya ve Güney Osetya'da askeri üsleri bulunan Rusya, üslerinde tank, zırhlı araçlar, silah ve donanma üzerinde yenilemeye gitti.

Gürcistan'ın NATO ittifakının ardından Karadeniz'deki etkinliğini elinde tutmak isteyen Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'da bulunan askeri bölgelerini modernize etti. Edinilen bilgiye göre Rusya, Güney Askeri Bölgesi içerisinde bulunan Abhazya ve Güney Osetya üstlerinde tank, zırhlı araçlar, silah ve donanma alanında yenilemeye gitti. Rusya, yüzden fazla T-72B3 tank ve BTR-82 A zırhlı taşıyıcıları askeri üslere konuşlandırdı. Diğer taraftan askeri üstlere elektronik savaş sistemleri ve keşif sistemlerinin de konuşlandırıldığı öğrenildi. Silah ve donanma üzerine hafif ve ağır silahlarda da yenilenmeye gidildiği ve askeri üstlerin yüzde 80 oranında modernize edildiği öğrenildi. - SOHUM

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Azerbaycan'ı Uluslararası Ulaştırma Merkezine Dönüştürecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun sadece Azerbaycan ve bölge için değil, dünya için de önemli bir proje olduğunu belirterek, "Bu tarihi proje, Azerbaycan'ı uluslararası ulaştırma merkezlerinden birine dönüştürecektir." dedi.Aliyev, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan ekonomisinin 2017'de büyüdüğünü, döviz rezervinin 4,5 milyar dolar artarak yaklaşık 42 milyar dolara ulaştığını bildirdi.Azerbaycan ordusuna ilişkin Aliyev, ordunun daha da güçlenmesi için ne gerekiyorsa yaptıklarını kaydetti.Aliyev, orduya gerektiği kadar bütçe ayırdıklarına ve ayıracaklarına dikkati çeken Aliyev, "Ermenistan'dan farklı olarak biz kendi gücümüzle yaşıyoruz, askeri gücümüzü de kendi kaynaklarımızla büyütüyoruz. Ermenistan'dan farklı olarak kimseden hiçbir şey dilenmiyoruz, kimseye yalvarmıyoruz. Azerbaycan kamuoyu da düşmanlarımız da bilsin ki Azerbaycan ordusu bundan sonra da güçlenecek." diye konuştu.Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru Projesi'ne de değinen Aliyev, "Şahdeniz 2'de işlerin yüzde 99'u, Azerbaycan'la Gürcistan'ı birleştiren Güney Kafkasya Boru Hattı'nda yüzde 93'ü, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nda (TANAP) yüzde 90'u, Trans Adriyatik (TAP) doğalgaz boru hattında yaklaşık yüzde 62'si tamamlandı." ifadelerini kullandı.Açılışı 2017'de yapılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun sadece Azerbaycan ve bölge için değil, dünya için de önemli bir proje olduğunu vurgulayan Aliyev, "Bu tarihi proje, Azerbaycan'ı uluslararası ulaştırma merkezlerinden birine dönüştürecektir. Çok sayıda ülke Bakü-Tiflis-Kars projesine katılmak için bize müracaat etti. Birkaç mevkidaşımla bu konuyu bizzat müzakere ettim. İlgili talimatlar verildi ve projeye katılmak isteyen ülkelerin yük potansiyelini analiz etmek için çalışma grupları oluşturulacak." değerlendirmesinde bulundu.Bu yıl, 1918'de kurulan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlayacaklarını hatırlatan Aliyev, 2018'i "Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Yılı" ilan ettiklerini de sözlerine ekledi.

"Karaçay Malkar Dili ve Kültürü" Tanıtıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesinde, " Karaçay Malkar Dili ve Kültürü Tanıtım" etkinliği yapıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğin açılışında, Sarayönü Kafkas Alan Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisi büyük beğeni topladı.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tavkul, Karaçay Malkarlıların dili ve kültürüne ilişkin sunum yaptı.
Kafkasya halklarının yaşadığı coğrafyanın son derece sarp ve dağlık alanlar olduğuna dikkati çeken Tavkul, "Yaz-kış erimeyen karları barından Kafkas dağlarıyla çevrili bölgede yaşayan halklardır. Kafkasya, onların kültürünü ve dilini şekillendiren coğrafyadır." diye konuştu.
Tavkul, bölgede çok değişik dillerin konuşulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Çok farklı etnik kökenden gelen insanlar bir arada yaşar. Binlerce yıldırdır bir arada yaşıyorlar. Ortak bir kültürü paylaşırlar. Bu Kafkas kültürü adını verdiğimiz kültürü yaşayan insanlar günümüzde Kafkasya halkları olarak bilinir. Bu farklı kökenden gelen ve farklı dili konuşan insanlar 19'uncu yüzyıl Osmanlı-Rus kaynaklarında 'Çerkezler' adıyla tanınıyorlardı. Bazı Rus kaynaklarında ise yaşadıkları dağlık bölgeden dolayı 'Dağlılar' ismi verilmişti. Kafkasya'da üç ana dil grubu konuşulur. Bunlar dünyada hiçbir dille akrabalığı tespit edilemeyen dillerdir. Kafkasya'ya özgü, sadece orada konuşulan diller olduğu için dil bilimciler bunu Kafkas dilleri adıyla tek gruba toplamışlardır."
Birleşik Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Ufuk Tuzman da Türkiye'de yaşayan Karaçay Malkarlıların Kafkasya ile ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Kafkas İslam Ordusu'nun Kuruluşunun 100. Yıl Dönümü


Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu'nun kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye ve Azerbaycan'da aynı anda bir dizi tören gerçekleştirilecek.

Edinilen bilgiye göre, Kafkas İslam Ordusu'nun kuruluş yıl dönümü dolayısıyla iki ülkede aynı anda etkinlikler düzenlenmesi kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla, geçen yılın ekim ayında düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 6'ncı Toplantısı'nda imzalanan ortak bildiriye de yansıdı.
Etkinliklerin planlamasına yönelik Dışişleri Bakanlığında ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda ise Türkiye ve Azerbaycan'da düzenlenebilecek faaliyetlere ilişkin öneriler dile getirildi.
Kafkas İslam Ordusu
Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'a doğru sefere çıktı.
Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, Bakü'yü ise 15 Eylül 1918'de kurtardı.
Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için verdiği mücadele sırasında bin 130 şehit verdi.
Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.