Rusya'dan Kısa Kısa

Rusya'dan Kısa Kısa

Kuzey Komşumuzdan Güncel Haberler

PUTİN'E MÜSLÜMAN KADIN RAKİP

Gelecek yılki seçimlerde aday olacağını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rakip kadın adaylar listesine yeni bir isim daha eklendi. Müslüman gazeteci ve Dağıstan baş müftüsünün danışmanı Ayna Gamzatova, başkanlığa adaylığını koydu. Gamzatova, Rusya’nın ilk Müslüman kadın başkan adayı oldu.Müslüman gazeteci, Dağıstan baş müftüsünün eşi ve halkla ilişkiler danışmanı Ayna Gamzatova, Rusya’da Mart 2018’degerçekleştirilecek seçimlere aday oldu. Gamzatova, dün Rusya Merkez Seçim Komitesi’ne başvuru belgelerini sundu. 46 yaşındaki Gamzatova, Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki bir girişimci grubu tarafından aday gösterildi ve seçimlerde bağımsız olarak yarışacak.Rusya’nın ilk kadın Müslüman başkan adayı olarak dikkat çeken Gamzatova, henüz seçim programı hakkında bir bilgi vermedi. Ancak şimdiden Rusya’daki Müslümanlar ve Al Jazeera’nın da aralarında bulunduğu Almanya, İran, Endonezya, Bosna Hersek ve başka ülkelerden basın kuruluşlarının desteğini topladı.Daha önce Rus sosyetesinin ünlü ismi ve St. Petersburg’un ilk belediye başkanı Anatoliy Sobçak’ın kızı Kseniya Sobçak ile gazeteci ve insan hakları aktivisti Yekaterina Gordon seçimlere aday olacağını duyurmuştu.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de aralık ayında bağımsız olarak aday olacağını açıklamıştı.Rusya Merkez Seçim Kurulu Başkanı Ella Pamfilova, 21 kişinin partiler üzerinden, 30 kişinin de bağımsız olarak adaylığını koyduğunu belirtmişti.

TÜRKİYE RUBLE CİNSİNDEN BORÇLANABİLECEK Mİ?

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borçlanma bölgelerinde Türkiye'nin ciddi bir çeşitlendirme çalışmasına girdiğini belirtti ve "İlk defa Rusya’da road show yaptık. Ruble cinsinden tahvil piyasasını yokladık, ilk tepkiler olumlu, 2018’de burada borçlanmayı deneyeceğiz" dedi. "Klasik fonlama bölgemiz olan Batı ile ilişkilerimiz daha iyi. AB ile Türkiye ilişkeleri kopmayacak. Son vize krizinde de gördük ki, Türkiye-ABD ilişkileri de daha kötüye gitmeyecek. Türkiye’nin ilişkilerindeki belirsizlikleri azaltması dış kaynak bulmada bir miktar rahatlatıcı rol oynayacaktır. Türkiye’nin bugün kısa vadeli olarak belli sıkıntıları olsa da, orta ve uzun vadeli geleceğinin iyi olacağı beklentisi, insanlar ve kurumları Türkiye riskini almaya yöneltiyor." diye konuşan bakan, "Ciddi fon birikimlerinin olduğu yeni ülkelere yöneliyoruz artık. İlk defa Rusya’da road show yaptık. Ruble cinsinden tahvil piyasasını yokladık, ilk tepkiler olumlu, 2018’de burada borçlanmayı deneyeceğiz. Bunun yanında Çin’in borçlanma pazarı Panga piyasasına da girme kararı aldık. Türkiye’de faaliyete geçen Çinli ICBC bankasının da aracılığıyla finansal ilişkilerimizi geliştireceğiz. Çin güçlü tasarrufların olduğu bir ülke. Japonya’ya gideceğiz ve Samurai piyasasından da kaynak bulma ihtimalimiz var. Ortadoğu da dünyada güçlü finansman kaynaklarından biri ve bizim de bu bölgeyle güçlü ilişkilerimiz var. Bu bölgeyi de daha fazla kullanmaya kararlıyız.  Yani geleneksel fon sağlayıcılarımıza ilaveten yeni fon sağlayıcı kaynakları da devreye sokacağız. Daha geniş bir tabandan dış kaynak sağlama yoluna gideceğiz. Kaldı ki, roll-over edeceğimiz dış borcun önemli bir kısmı ticari ilişki kaynaklıdır. Bu ilişki içinde bu borçların çevrilmesinde sıkıntı beklenemez. Politika belirsizliklerinin azalması, ekonominin çeşitli şoklara karşı dayanıklılığını ispat etmesi de Türkiye’nin yeni kaynak bulmasına katkı veriyor." biçiminde konuştu.

TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA DOMATES İHRACATI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın domates ithalatındaki yasağı, tek taraflı olarak belirlediği firmalar bazında kaldırdığını belirterek, “Söz konusu uygulamanın kabul edilemeyeceği yönündeki yaklaşımımız yinelenmiş olup sorunun çözümüne yönelik girişimlerimiz devam etmektedir” dedi.Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Rusya Federasyonu 2016 yılı başında herhangi bir gerekçe göstermeksizin ülkemiz menşeli domates ithalatını yasaklamış daha sonra ise bu yasağı Rus bitki sağlığı mevzuatında öngörülen karantina şartlarının karşılamadığı gerekçesine dayandırmıştır” dedi. Söz konusu yasaklama kararını müteakip, yasak ve kısıtlayıcı mahiyette düzenleme ve uygulamaların kaldırılması için müteaddit defalar ikili görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:Tüm bu toplantılarda, iki ülke arasındaki dış ticaretin sürdürülebilir bir nitelikte arz edebilmesi için ihracatta tam serbesti ilkesinin uygulanmasının önemi dile getirilmiş ve ihracatta firma listesi gibi kısıtlayıcı uygulamaların kabul edilebilir olmadığı Rus makamlarına ifade edilmiş, konunun çözümüne yönelik irade en üst düzeyde Rus muhataplarına iletilmiştir. Ülkemiz yaklaşımına mukabil Rusya tarafı domates ithalatındaki yasağı, tek taraflı olarak belirlediği firmalar bazında kalmıştır. Söz konusu uygulamanın kabul edilemeyeceği yönündeki yaklaşımımız yinelenmiş olup sorunun çözümüne yönelik girişimlerimiz devam etmektedir.

YENİDEN KULLANILABİLİR ROKET PROJESİ 

Rusya'da faaliyet yürüten Makeyev Roket Tasarım Bürosu'nun yeniden kullanılabilir robotik fırlatma sistemi üretiminin öngörüldüğü 'Korona' projesini tekrar gündemine aldığı belirtildi.Makeyev Roket Tasarım Bürosu'nun baş tasarımcısı Vladimir Degtyar, Rus basınına yaptığı açıklamada, 'Korona' adlı projeyi yeniden başlatacaklarını söyledi.Korona roketi, 1992-2012 yılları arasında aktif olarak geliştirilmiş ancak prototip aşamasında ekonomik nedenlerden ötürü askıya alınmıştı.Korona, ABD'deki McDonnel Douglas DC-X sistemi ve Japon RVT projesi de dahil tarihin en önemli yeniden kullanılabilir roket tasarımlarından biri. Başlangıçta tek kullanımlık olarak geliştirilen roket, daha sonra ekonomik verimliliğinin artırılması için yeniden kullanılabilir olarak revize edilmişti.Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX firması, geçen ay denediği Falcon 9 adlı yeniden kullanılabilir roketle büyük yankı uyandırmıştı.