Samsun Tersanesinde Altyapı Sorunları Çözüm Bekliyor

Samsun Tersanesinde Altyapı Sorunları Çözüm Bekliyor

Hüseyin Atilla: "Bir an evvel üretime geçmek için can atıyoruz." Bir dönem istihdam ve kentin kalkınması için büyük umutlar bağlanan Samsun Tersanesi, bir türlü gemi üretimine başlayamadı. Bölgedeki dört yatırımcı içinde bilfiil sahaya inip üretim altyapısı yatırımı yapan tek kuruluş olan Samsun merkezli Atilla Makina'nın yönetim kurulu başkanı Hüseyin Atilla, bölgedeki altyapı yetersizliğinden şikayet ediyor.
Bir an evvel üretim yapmak için heyecan duymalarına rağmen yaptıkları özel yatırımın ve kamunun yaptığı yatırımların, mevcut altyapının yetersizliği nedeniyle üretime dönmediğini belirten Atilla, "Gemi üretimi ve tersane sektörü, 2000'li yılların ikinci yarısıyla beraber azalan uluslararası ticaret hacmi yüzünden yeni sipariş almakta güçlük çekiyor. Durum böyle olduğu halde biz, başladığımız işi bitirip üretime geçtiğimizi görmek istiyoruz. Ancak elimizi kolumuzu bağlayan alt yapı sıkıntıları bulunuyor." dedi.
Tersane için seçilen dört yatırımcıdan sadece Atilla Makina sahaya yatırım yapmış durumda... Yüzde 64 seviyesine kadar yatırımlarını gerçekleştiren Samsun menşeili şirket, deniz tesislerini yapmak için uluslararası ticari daralmanın bitmesi kadar tersane alanında çözüm bekleyen altyapı eksiklerinin giderilmesini bekliyor.
"Tersane alanının iki yanında birer dere akıyor. Bu derelerin ağzı tersane için devlet tarafından yaptırılan mendireğin içinde kalıyor. Derelerin getirdiği alivyonlu toprak ve kum, mendirekle kara arasındaki deniz suyunu dolduruyor. Burada yer yer adacıklar oluştu." diyen Hüseyin Atilla, "2010 yılından beri bu iki derenin denize kavuştuğu noktanın ıslah edilerek mendirek dışına alınması için kamu kuruluşlarının üzerlerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Mendirek için 30 milyon TL'den fazla yatırım yapılmıştı. Derelerin mendirek dışına alınması için 2-3 milyon TL yatırım gerekiyor. Mendirek ile sahil arasına dolan kumlu aliviyonların temizlenmesi, hatta bu bu kumun yıkanarak ekonomiye kazandırılması da mümkün..." biçiminde sözlerine devam etti.
Tersane sektörünün sonsuza kadar duraklama içine girmesinin mümkün olmadığının altını çizen Hüseyin Atilla, bu durgun dönemde altyapının uygun hale getirilmesi durumunda siparişlerin açıldığı dönemde Samsun tersanesinin hayal edilen yüksek katkıyı kent ve ülke ekonomisine vereceğine inandığını belirten Hüseyin Atilla, "Bu sektör, nakliyecisinden yan sanayiine kadar büyük katma değeri olan, emek yoğun olduğu için istihdama çok katkı sağlayan bir alan... İstikbalde Samsun ekonomisinin dinamosu olacağına şüphem yok." dedi.