Türkiye ile Rusya Arasında Afrin Trafiği

Türkiye ile Rusya Arasında Afrin Trafiği

Orgeneral Akar ve MİT Müsteşarı Fidan Rusya'da




Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Rusya'ya gitti. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüşecek olan Akar ve Fidan'ın dosyasında Suriye olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gerasimov'la yapacağı, MİT Müsteşarı Fidan'ın da katılacağı Moskova'daki görüşmede, bölgesel güvenlik konuları, Suriye'deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci ele alınacak.Genelkurmay Başkanlığı sitesinden ziyaret hakkında yapılan açıklama şöyle:
"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 18 Ocak 2018 tarihinde Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile bölgesel güvenlik konuları, Suriye’deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Moskova’ya gitmişlerdir."

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin 'Suriye'de sınır gücü kurulmayacağı' yönündeki açıklamalarının Afrin'e düzenlenecek operasyonun ertelenmesini sağlamayacağını belirtti. Afrin'e olası müdahalenin Rusya'yla koordineli yapılması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Hava sahasını kullanmak için Rusya ve İran'la görüşüyoruz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada'nın Vancouver kentinde Kore Yarımadasının Güvenlik ve İstikrarı Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la yaptığı ikili görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.Tillerson'un 'Türkiye'nin hassasiyetlerini anlıyoruz' açıklamasının kendilerini tatmin etmediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Tillerson, gazetelerde çıkan bu haberlere inanmamamız gerektiğini söyledi. Ben de 'Sözde terör örgütü ordusu kurulması ilişkilerimizi kötü yönde etkiler. Böyle bir şeyin gerçek olmamasını dileriz' dedim" ifadesini kullandı.

'ABD BİZE MÜNBİÇ'TE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI'

Çavuşoğlu, ABD'nin "Suriye'de bir sınır ordusu kurulmayacağı" yönündeki açıklamalarının ise Afrin'e düzenlenecek operasyonun ertelenmesini sağlamayacağını söyledi.CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD'nin daha önce Menbiç'te verdiği sözleri tutmadığını ve somut adım atmadığını belirten Çavuşoğlu, "Açıklamaları bizi tam olarak tatmin etmedi. ABD verdiği silahları toplama sözü vermişti. Bu söz tutulmalı" dedi.

Çavuşoğlu, ABD'nin Irak'ta yaşadıklarından ders almadığını ifade ederek, "Pakistan'a 'teröre destek veriyor' diyor. Senin yaptığın ne? Sen de terör örgütüne destek veriyorsun, açık veriyorsun" diye konuştu.

'YPG'YE YAPILAN YARDIMLAR SURİYE'NİN SINIR BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEHDİT ETMEKTEDİR'

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:ABD'nin teröre desteği ilişkilerde geri dönülmez hasar açar. Tam olarak bunlar bizi tatmin etti mi hayır. Hani Rakka bitttiğinde ortaklık bitecekti. Silah vermeyeceklerdir. Şu anda YPG'ye yapılan yardımlar esasen Suriye'nin sınır bütünlüğünü tehdit etmektedir.Tehditleri bertaraf etmek için ben kendi tedbirlerimi kendim almak zorundayım. Biz verdiğimiz silahların seri numaralarını alıyoruz dediler. Bunun pratikte uygun olmayacağını, sayın Cumhurbaşkanımız hem Trump'a hem ilgili kişilere bizzat kendisi anlattı. Bugün bunun uygulanmadığını görüyoruz. 

'GÖRÜŞ AYRILIĞIMIZ OLSA DA RUSYA'YLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ'

Afrin'de Rusya'nın az sayıda gözlemcisi var. Tam rakamları ben de bilmiyorum. Rusya asker sayısını bazen azaltıyor, bazen çoğaltıyor. Burada gözlemciler var. Biz burada bir müdahale yaptığımız zaman bunu koordineli yapmamız lazım, buradaki Rus gözlemcilerin bundan etkilenmemesi lazım. Biz bugüne kadar birçok adımımızı Rusya'yla koordineli attık. Bazı konularda başından beri görüş ayrılığımız olsa da birlikte çalışıyoruz.

'HAVA SAHASI KONUSUNDA HEM İRAN HEM RUSYA İLE GÖRÜŞÜYORUZ'

Hava sahası konusunda hem İran hem Rusya ile görüşüyoruz. Buradan havadan bir müdahale için koordinasyonu sağlamalıyız.

'YPG, SOÇİ'DE MASADA OLMAYACAK'

İdlib bölgesinde rejimin sadece ihlali değil, ilerlemesi de var. Bunların da durdurulması gerekiyor. Soçi'ye muhalefetin gidebilmesi için buradaki ihlallerin durması gerekiyor. Bunların hepsini Rusya'yla görüşüyoruz. Hem İdlib, hem Afrin ve Suriye'nin geleceğiyle ilgili atmamız gereken adımları değerlendiriyoruz.Müsteşar yardımcımız Soçi hazırlıkları için Rusya'ya gitti. Soçi'de YPG masada olmayacak. YPG'den Kürtlerin de rahatsız olduğunu biliyoruz. YPG, çok sayıda Kürt'ü de sürgüne gönderdi. Birçok Kürt grup var. PKK, Türkiye'deki Kürtlerin temsilcisi mi? Irak'taki Kürtleri temsilcisi mi? Bunlar terör örgütüdür. Dünyaya da bunu anlatıyoruz. YPG'yi desteklemeyen birçok Kürt grup var.

'PUTİN ŞUNU DEMEK İSTİYOR: SOÇİ VE ASTANA'DAN RAHATSIZ ÜLKELER VAR'

(Rus hava üssüne yapılan saldırı) Elde delil bir bilgi olmadan, herhangi bir ülkeyi suçlamak doğru değil. Soçi ve Astana'da rahatsız olan ülkeler var. Biz Astana'nın Cenevre ile entegre edilmesini istiyoruz. Çatışmaların durdurulması, güven arttırıcı adımların atılması için önemli bir platform oldu. Sahada 2016'ya göre çatışmaların büyük oranda durduğunu görüyoruz. Bunun sebebi Astana'da atılan adımlar. Dolayısıyla bu süreçten rahatsız olan ülkeler var. Astana ve Soçi'nin devam etmemesi için provokasyonlar yapılıyor. Rejimle, muhalif grupları siyasi çözüm için birleştiremezsek ülke kaosa sürüklenir.


SPUTNİK