Zübeyde Hanım'ı Hürmetle Anıyoruz

Zübeyde Hanım'ı Hürmetle Anıyoruz

Atatürk'ün Annesinin Vefat Yıldönümü


Kurtuluş Savaşının ölümsüz lideri, ilk cumhurbaşkanımız Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Zübeyde Hanım Kimdir?

Zübeyde Hanım, 1857 yılında Selanik yakınlarındaki Langaza’da doğmuştur. Konya Karaman‘dan Rumeli’ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza’ya yerleşen bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesinden Feyzullah Ağa’nın kızıdır. Annesi, Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır.
Selanik’te Gümrük Muhafaza Teşkilatında memur Ali Rıza Efendi ile 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlendi.
6 çocuğu oldu. Çocuklarından Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Naciye (d.1889) ve Fatma (1872-1875),fazla yaşamadı. Sadece Mustafa (d.1881) ve Makbule Atadan (d.1885) hayatlarına devam edebildi. Naciye’yi de 1899 yılında küçük yaşta veremden kaybettiler.
Kocası Ali Rıza Efendi, 1889 yılında, tek oğlu Mustafa Kemal ilkokul üçüncü sınıfta okuduğu sırada, hastalanarak öldü.
Bunun üzerine Zübeyde hanım, çocukları Mustafa, Makbule ve Naciye’yi de alarak abisi Hüseyin Bey’in Langaza’daki çiftliğine gitti. Abisine daha fazla yük olmak istemeyen Zübeyde, ikinci evliliğini Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yaptı. Balkan Savaşı‘ndan sonra Ragıp Bey’den boşandı. Birinci Dünya savaşından sonra Zübeyde hanım ile birlikte kızı Makbule Selanik’ten ayrılarak İstanbul’a Mustafa Kemal’in kendileri için Akaretler’de tuttuğu eve yerleşti.
1919’da Anadolu’ya çıktığından beri görmediği ve üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal ile ancak 14 Haziran 1922’de Adapazarı‘nda tekrar buluşan Zübeyde, onun yanına Ankara‘ya yerleşti. Ancak bu şehrin sert iklim koşulları sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla İzmir‘e gitti.
Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde İzmir’de 66 yaşında ölmüştür.

Zübeyde Hanım ve Atatürk hakkında kısa bir video aşağıdaki linkte yer alıyor...