Kahrolsun Emperyalizm

Metin Edirneli yazdı...



Ucuzculuk… Hem de nasıl?

Siyasi tüm kesimlerin kullandığı; nefret ve duygusallıkla beslenen ancak retorikten öte gitmeyen bir söylem…
Maalesef kahrolmuyor. Dahası dün kapıdan kovduğumuz emperyalizm, daha sonra bacadan girerek yaşamımızın her alanını işgal etmiş durumda. Fakat suç emperyalizmde değil işin kolayına kaçıp buna teslim ve esir olan bizlerde…

Yıllardır terminolojiye ve kavramlara takmış durumdayım. Bunun üzerine bir de televizyon programı yapıp, Almancı, Bulgar Türkü, Makedon, Yunan Türkü vb konuları uzmanlarıyla ele alıp değerlendirmiş bulunmaktayım.

Üzerinden neredeyse 10 yıl gerçi. Değişen bir şey yok. Eğitim ve kültür politikası bu olduğu sürece değişeceği de yok sanırım. Allah'tan, geçmişte, en azından bilgisayar teknolojisi konusunda terimler üretilmiş de, hiç olmazsa bu alanda biraz olsun sorunsuz durumdayız.

Yeri gelmişken… Terminoloji ve kavramlar konusunda dikkatimi çeken şey herkesin sadece kendisi ile ilgili konuda duyarlı olması. Almacı dendiğinde Avrupa’daki Türkler, Bulgar ya da Bulgar Türkü dendiğinde Bulgaristan kökenli Türkler, Makedon ve Yunan Türkü dendiğinde de o bölgelerden gelen Türkler duyarlı oluyor. Oysa bunlar, kişilerin ve grupların değil ülkenin varlık ve kimlik sorunu.

Geçen hafta dikkatimi bir yazı çekti: ATM CİTY… Sanırım banka otomatlarının konulduğu alanı ifade etmek için kullanılıyordu. Aslında etrafımıza dikkatli baktığımızda, işyerlerinden başlayarak her alanda pek çok yabancı kavramın varlığını görürüz. İlk aklıma gelenleri hemen yazayım… Rezidans, music center, computer, laptop, play, like ve daha nicesi.

Oysa bunların hepsinin Türkçe karşılığı var. Bir de birçok yerde, EXİT örneğinde olduğu gibi, önce İngilizcesi yazılıyor altına da ufak harflerle Türkçesi: Çıkış…

Bunu yanı başımızdaki Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova vb Balkan ülkeleri dahil Avrupa'da da görmedim. Yoksa bizim kadar uygar, çağdaş ve evrensel olmadıklarında mı?

Bir diğer önemli konu da terminolojinin yanlış kullanılması… Karadeniz Müziği, Rumeli Müziği, Bulgar Türkü, Bulgar, Yunan Türkü, Makedon vb. Anlamadığım, yabancı kavramlar ve içi boşaltılmış terminoloji kullanarak; bir kavramın önce İngilizce'sini sonra Türkçe'sini yazarak daha mı evrensel, daha mı uygar ve çağdaş oluyoruz?

Emperyalizm ile mücadele etmek sadece onu siyasal olarak ülkeden söküp atmak değildir. Bu, sadece mücadelenin en basit ayağı ve başlangıç noktasıdır. Öyle “kahrolsun emperyalizm” demekle emperyalizmin kahrolmadığı, emperyalizm ile mücadelenin asıl dünya sahnesinde güçlü, eşit ve saygın ülke olarak yer almak için gerekli ekonomik, ticari, mali altyapıyı oluşturmak; kendi ulusal kimlik ve kültürünü yaratmak ve her alanda kaliteli, donanımlı insanlar yetiştirmek; kısaca tam bağımsızlık demek olduğu açıktır.

Son söz: Tam bağımsızlık denildiği zaman doğal, siyasi, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bağımsızlık anlaşılır.
Mustafa Kemal Atatürk