Koripopareni, Pulupetka, Ya Da Kokoşka; Bir De Tranenik...
Sevgili mübadil kardeşlerim, Yüzlerce yıldır yaşanılan ata, dede topraklarının bırakılıp bilinmeyen bir meçhule gitmek demek olan mübadelenin ne olduğunu ve yaşanılan acıları hepimiz çocukluğumuzdan itibaren büyüklerimizden dinleyerek büyüdük. Mübadil çocukları ve torunları  gibi bizde dedelerimizin yaşadığı yerlerdeki  kültürümüzü araştırmak, kaybolmaya yüz tutan değerlerimizi ortaya çıkarmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çabalıyoruz. Hepimiz  gerek sosyal medyada  gerekse  yasadığımız çevrede  mübadele ait  bilgileri  doğru yanlış paylaşmaya çalışıyoruz. En cok   damak tadımız olan yemekleri paylaşıyoruz ..Yemek kültürü gibi yaşayan bir kültürün yok olması pek  mümkün değildir.Fakat  zaman içerisinde çeşitli  etkenlere göre şekillenir ve değişir. Hayvan yada bitki türünün tükenmesi, , teknolojiyle birlikte mutfağımızdaki  kullanılan aletlerin değişmesi ile     pişirme teknikleride  değiştiği için geleneksel olan    zaman içerisinde   kaybolup gidebilir.   
Olumsuz etkilere karşı yemek kültürümüzü korumak ve yaşatmak   onları kayıt altına almak orijinal  isimleri ile tanımak ve tanıtmak  biz mübadil torunlarının  görevidir diye düşünüyorum. Burada yemekler ile   ilgili bir  başlangıç yapmak istedim .  
KORİPOPARENİ  --PULUPETKA --- YADA KOKOŞKA                                   
Malzeme:             1 kg yufka (kadınlarımız bu yufkaları kendileri açmaktadır. )1 kg tavuk1 su bardağı ezilmiş ceviz                                   2 yemek kaşığı tereyağ1 yemek kaşığı kırmızı toz biberÖnce yufkalar saç üzerinde pişirilir , pişirilen yufkalar parçalara ayrılarak yayvan bir tepsiye dizilir. Diğer taraftan tavuk bol suda haşlanır, cevizler iki su bardağı tavuk suyu ile bir iki taşım kaynatılır. Tavuk suyu kaynarken yufkalar bu tavuk suyu ile yavaş yavaş ıslatılır. Yufkaların üzerine cevizler serpiştirilir. Daha sonra pişmiş tavuk parçaları yufkaların üzerine serpiştirilir. Son alarak tereyağı eritilerek içine toz biber katılır ve yufkaların üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır .
Not : bayram sabahları mutlaka bu yemek yapılır.
Malzeme :1kg mısır unu 1 kg bugday unu 1 lt ayran2 yemek kaşığı tuz.2 yemek kaşığı tereyağ
TRANENİK TARHANALI BÖREK    ( genelde kışlık olarak hazırlanır)  
Mısır unu buğday unu tuz  ayran ile yoğurulur, hazırlanılan karışım öfelenerek küçük boncuklar haline getirilir iri elekten elenilir. Bir saat gölgede kurutularak yağlanmış tepsiye konulur üzerine iki kaşık tereyağ eritilerek üzerine dökülür iki bardak ılık su konularak 250 derece ısıtılmış fırında pişirilir.sıcak servis yapılır pekmez katılarak yenilir.