Gavustima 2017: Hüzün ve Dostluk

Gavustima 2017: Hüzün ve Dostluk

Kapadokyalı Rum mübadillerin her yıl bir araya geldikleri Gavustima 2017 – Kavuşma 19. etkinliği bu yıl 25-27 Ağustos’ta Larisa’nın Farsala ilçesinde gerçekleşti.

TANAS CIMBIS YUNANİSTAN'DAN BİLDİRİYOR
Ev sahipliğini Farsala Küçük Asyalılar Kültür Derneği, Thesalia Bölge Valiliği ve Farsala Belediyesinin yaptığı etkinliğe Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden 34 Kapadokyalı Rum Mübadil derneği katıldı.

Program 25 Ağustos sabahı kısa bir Farsala şehir turundan sonra “Kapadokya’dan Homeros ’un Achilles kentine, Masallar-Muhabbetler” adlı panelle açıldı.

Milletvekili ve Belediye Başkanın selamlama konuşmalarından sonra sözü alan Farsala Küçük Asyalılar Kültür Derneği Başkanı Bayan Vasiliki Kontopoulou “Biz çağdaş Yunanlılar için Anadolu çok sık değindiğimiz bir anıdır, adeta açık bir yaraya parmakla dokunulduğunda insana her zaman verdiği acı, her zaman onun kanaması gibi. Bu acıya ilgisiz değiliz ve bilgimizi artırmaya çalışıyoruz. Bu düşüncelerle bu paneli organize ettik. Değerli katılımcıların konuşmaları sayesinde bilgi hazinemizin zenginleşeceğine inanıyorum. Farsala Belediye Başkanının panel konuşmaları kitap halinde yayınlama teklifi, burada bulunma fırsatını kaçıran daha geniş kitlelere hitap edeceğinden dolayı bu teklif bizi çok mutlu etti.”

Panel konuları ve konuşmacılar:

“ Birinci ve ikinci memlekette Kapadokyalıların dini hayati” Dimitris Kaçikas

“ Lozan Antlaşması ve Küçük Asya Kültürünün asimilasyonu” Nikolaos İncesiloğlu

“ Kapadokya Rumları ve Yunanlılığın zamandan bağımsız devamlılığı” Simeon Kimisoğlu

“ Farsala kentinin zamana ve tarihe asırlar boyunca seyahati” Aris Karahalios-Vasiliki Noula

“  Küçük Asyalıların Farsala’ ya göçü ve yerleşimi” Konstatinos Mandalıas

“  Kapadokyalıların yaşamında Masallar-Muhabbetler” Kaliopi Alivanoğlu.

Akşam 4.000 kişiden çok Yunanistan’ın her yerinden gelen 2. 3. ve kuşak Kapadokyalıların katımıyla etkinlikler başladı. Türkiye’den başta Lozan Mübadilleri yönetim kurulu üyesi Sadrettin Soylu ve Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Esat Ergelen olmak üzere Türkiye’den de katılanlar oldu. Resmi konuşmalar ve derneklerin karşılıklı hediye takdiminden sonra esas programa geçildi. Derneklerin sunduğu “Göçmenin Yolculuğu” , “Köyüm” gibi piyesleri, Kapadokya dansları ve onları takip eden türküler katılımcıların çok büyük  ilgisini çekti,  eğlence gecenin geç saatlerine kadar aralıksız devam etti. Sofia Kozmaoğlu’nun ifadesine göre “Kapadokya Marşı” yani Konyalı’nın çalınmaya başlandığında sandalyede oturan Kapadokyalı bulmak zordu.

Onu takip eden ikinci eğlence gecesi de aynı hız ve coşkuyla devam etti.

Güler yüzlü gönüllülerin içtenlikle çalışmaları sayesinde organizasyon çok başarılı geçti ve katılanları hem güldürdü hem ağlattı, kısaca duygu dolu anlar yaşattı. Gelecek yıl Ağustos sonunda Selanik’te yeniden buluşup Gavustima’nın 20. yılını kutlamak dileğiyle bu güzel etkinlik sona erdi.

Pazar günü Kapadokyalı Dernekler Federasyonun genel kurul toplantısı gerçekleşti. Toplantıda Kapadokya örf ve adetlerin devamını sağlamak için gelecek nesillere aşılaması gibi konular elle alındı.

Belediye Meclis kararıyla şehrin önemli bir meydanına Anadolu’dan gelenlere verdikleri değer ve önemin bir ifadesi olarak organize edilen törende “Küçük Asyalılar Meydanı” adı verildi.

Size yaşadığım güzel bir Balkan mozaiğiyle veda etmek istiyorum. 2011 de Arnavutluk’ta babamın doğduğu Yunan sınırından 14 kilometre kuzeyinde bulunan Poliçan köyünü Tiran’da yaşayan kuzenlerimle ziyaret ettim. Babamın evi yıkılmış yerine yenisi inşa edilmişti, hala “Çimbis’in bağı” olarak anılan bir yer olduğunu söylediklerinde gidip onu gördüğümde o tek tesellim oldu. Düzenlenen panayırda tüm gece canlı olarak Yunanca şarkılar çalıp onlarla oynadılar. Dönüşte Selaniğe geçtim ve İstanbul’dan gelen Lozan Mübadilleri Başkanı Ümit İşler ve diğer arkadaşlarla buluşarak Yenice-i Vardar’ın (Yaniça) Milotopos köyüne 14. Gavustima etkinliğine gittik. Orada ise tüm gece sayısız kez Konyalıyı ve sırf Türkçe türküler çalıp oynadılar. Ne güzel hiçbir sorun yaşanmadan Arnavutluk’ta Yunanca, Yunanistan’da Türkçe türkü dinlemek!

TANAS CIMBIS - YUNANİSTAN