Meriç: Pontus Meselesine Karşı Uyanık Olmalıyız

Meriç: Pontus Meselesine Karşı Uyanık Olmalıyız

"Pontus Meselesi ve Türkiye" Sempozyumu 2 Aralıkta Yapılacak

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Salih Meriç, önümüzdeki yıllarda yeniden ısıtılarak gündemine getirilmek istenen ve ülkemizi uluslararası alanda yormaya aday bir konu olan  ‘ PONTUS SORUNU ’nu 2 Aralık Cumartesi günü çok sayıda bilim adamının katılacağı uluslararası bir sempozyumla masaya yatıracaklarını söyledi.
Meriç, “ Bu konu ancak sadece ülkemizde çok az bir kesimin gündeminde. Bu önemli konuyu gündemimize almak elzem bir hal almış durumda. Yunanlıların İddiası odur ki güya 1914/1923 yılları arasında Karadeniz bölgesinde 350.000 Ortodoks’ un çıkan çatışmalarda Türkler tarafından öldürülmüş... Yunanistan’da ilk Pontus çalışmaları merkezi 19 Mayıs 1989 yılında kuruldu. Akabinde 19 Mayıs 1919 günü Pontus Soykırım günü ilan edildi. Yunanistan’ın dönemin hükümeti 1994 yılında bu günü anma günü ilan etti. Buna bağlı olarak ta Yunanistan’da pek çok şehirde Pontus soykırım anıtları yapıldı” dedi.

Pontus meselesinin çok uzun yıllardır iki ülke gündeminden düşmediğini belirten Salih Meriç şunları söyledi: "Samsun ilinde 19 ilçesi Nebiyan bölgesinde, Canik ilçesi Başalan bölgesinde, Amasya ili Taşova, Erbaa, Reşadiye bölgelerinde, Giresun ili Bulancak bölgesinde Rum çeteleri ile şiddetli çatışmaların yaşandığı kayıtlarda mevcuttur. Samsun şehir merkezine 5 km mesafedeki Hacı İsmail köyü yunan istihbarat subaylarının ve Rum çete liderlerinin komuta kontrol merkezi gibiydi. Bağımsızlık mücadelesi veren Türkiye, Karadeniz Bölgemizde yaşanan ayaklanmaya karşı büyük bir bir mücadele verdi. Rum çeteleri, ayaklanma sırasında çok sayıda siivil vatandaşı ve askerimizi şehit etti. Yunan resmi tarihinin ifade ettiği 350.000 kişinin katledilmesi iddiası ise hiçbir tarihi gerçeğe ve belgeye dayanmıyor."
Devletlerin, milletlerin tarihin pek çok döneminde bölgesindeki ülkelerden, milletlerden tarihsel süreç çerçevesinde çeşitli iddiaları talepleri olduğunu, hatta bu talepler bazen savaşlara da yol açabildiğini anlatan Meriç, "Ancak 1980 lerden sonra devletlerin güvenlik algıları değişime uğramıştır. Ekonomi, siyaset, toplumsal ilişkiler, kimlik, enerji gibi konularda güvenlik konularının bir parçası haline gelmiştir. Avrupa’da, Amerika’da, Avusturalya’da Pontus dernekleri etkin bir şekilde çalışmaktadırlar. Bunlar pek çok fondan desteklenmektedir. Bu dernekler kültür, sanat, tarih, spor, halk oyunları aklınıza gelebilecek her alanda tüm dünyada iddialarını savunmak için kamuoyu oluşturuyorlar. Bu konuyu sürekli dünya gündemin de tutuyorlar." dedi.
‘PONTUS MESELESİ VE TÜRKİYE’ sempozyumu ile bu konu ilk defa Samsun gündeminde yer alacak. Bilim kurulu başkanlığını Gümüşhane üniversitesi rektör yardımcısı ve ilkadım belediyesi kent konseyi başkanı olan Prof. Dr. Bünyamin KOCAOĞLU tarafından yürütülen sempozyuma 13 akademisyen katılacak konuyu çeşitli disiplinlerde ele alacaklar.
Sempozyum, 2 Aralık Cumartesi günü Ömer Halisdemir Kongre Merkezinde üç oturum halinde yapılacak.