Ordu'da Sivil Bir Mübadele Kültür Evinin Hikayesi

Ordu'da Sivil Bir Mübadele Kültür Evinin Hikayesi

Nuray Güney'den Sıcacık Bir "Karadenizli Mübadiller" Haberi


Drama Sıderovo'dan Ordu'ya, Balkan Türkleri Kültür Sanat Tarih Evi Hikayesi

Bu öykü, Ordulu bir mübadil Salih Sağlam'ın ata topraklarına olan tutkusunun öyküsü aslında...

1924 yılında Lozan Mübadelesi ile birlikte muhacir olarak Ordu’ya gelen 30’dan fazla aile Taşbaşı Mahallesi başta olmak üzere Gülyalı-Alibey, Tepeibala, Kayabaşı ve Düz Mahalleye yerleşmişler.

Gülcemal adlı bir vapurla Ordu'ya gelmişlerdir. Kendisi Gülcemal vapurunun maketini yaparak, sanat evinde sergilemektedir. 

Yunanistan’ın kuzeyindeki Drama’nın Sıderovo köyünden gelen  muhacir ailelerden 75 yaşındaki Salih Sağlam, Balkanların kültürünü Karadenizlilerle buluşturmak amacıyla Taşbaşı Mahallesinde bir sanat evi kurdu.

Balkan Türkleri Kültür Sanat Tarih Evinin hemen yanında Drama’daki çeşmelerden birinin aynısını yapan Salih Bey, Balkanlara ve Pomak Türklerine ait belge ve birçok tarihi eşyaları bizimle paylaşıyor.

Bu eşyalar başta annesi, ninesi ve babasının Türkiye’ye gelirken yanlarında getirdiklerinden oluşuyor.Kendisi yaklaşık 8 senede Sanat evini tamamlayarak bizlere tarihin izlerini aktarmaktadır. Sanat evi 1952'de yapılmış ve günümüze kadar da restore edilerek şuan ki haline getirilmiştir.

Salih amca, Pomak kültürünü ve daha nice bilgilerin kapısını gelen misafirlere açmaktadır.  Salih Amca, PomakçaDelenoDoyda  (Hoşgeldiniz) diyerek karşılamıştır bizleri.   Vidimo se (görüşürüz) diyerek biz de ayrıldık.  Misafirperverliği içinse çok teşekkür ederiz  Salih Sağlam'a.

Nuray Güney - Giresun