Tarihte Bu Hafta Balkanlar'da Neler Oldu

Tarihte Bu Hafta Balkanlar'da Neler Oldu

25-31 ARALIK HAFTASINI METİN EDİRNELİ SİZLER İÇİN ARAŞTIRDI

25 Aralık 1990: "Batı Trakya’da Müftülük Müessesesi ve İlahiyat Okulu kurulmasına ilişkin esasları düzenleyen kanun hükmünde kararname" yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Batı Trakya’da Türk azınlık tarafından seçilmiş müftü yerine, Yunan makamlarınca atanmış müftünün görev yapmasına olanak tanıyan zemin hazırlanmış oldu.
26 Aralık 1884: Makedonya Türkleri için önemli gün. Makedonya’da çatışmaların ayak seslerinin geldiği, azınlıkların eğitim konusunda büyük ilerlemeler kaydettikleri bir dönemde Türkler de yeni bir okula kavuştu. Tefeyyüz ilkokulu açıldı.
26 Aralık 1985: Türkan bebek şehit oldu. İsim değişikliğine karşı Kirli’nin Yoğurtçular köyünde gerçekleştirilen protesto gösterisinde ölümler meydana geldi. Bunlardan biri de Bulgaristan’da isim değişikliğine ve asimilasyona karşı verilen direnişin simgesi haline gelen Türkan bebektir.
27 Aralık 1907: Paris'te II. Jön Türk Kongresi yapıldı. Sonuç bildirisinde Sultan Abdülhamit yönetimi eleştirildi. Eleştiriler sözde kalmadı. Ülkenin her gün parça parça elden çıkması ve özellikle 9 Haziran 1908’de gerçekleştirilen Reval görüşmeleri üzerine İttihat terakki harekete geçti. Ülkenin elde kalan son toprak parçasının kurtarılmasını sağlamak için 24 Temmuz 1908’de sultana Meşrutiyeti kabul ettirdi.
27 Aralık 1944: Sofya’da toplantı. Bulgaristan Türkleri Vatan Cephesi komiteleri, Türk azınlığın sorunlarını görüşmek üzere Sofya’da bir araya geldi. Toplantıda Türklerin eğitim, vakıf ve dini konularda yaşadığı sorunlar ve istekler tek tek kaleme alındı. Toplantıdan çıkan diğer bir önemli karar da Vatan Cephesi Hükümeti’nin desteklenmesiydi.
27 Aralık 1963: Yurdun çeşitli yerlerinde Kıbrıs için mitingler yapıldı. Kıbrıs’ta başta EOKA örgütü olmak üzere ırkçı Yunan gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılar ve katliamlar yurdun pek çok yerinde yapılan gösterilerle protesto edildi.
28 Aralık 1951: Azınlık yanlısı olan ve onların çıkarlarını savunan Milliyet gazetesi Batı Trakya’da; İskeçe’de 3. dönem yayın hayatına yeniden başladı.
28 Aralık 1989: Kosova’da Arnavut lider İbrahim Rugova’nın başkanlığında Kosova Demokratik Birliği partisi (LDK) kuruldu. Kuruluşundan itibaren Kosova’nın bağımsızlığını savunan parti bu amaç için pasif direniş yöntemine başvurdu.
29 Aralık 1944: Günde sadece beş dakika olmak üzere, Makedonya’da ilk Türkçe radyo yayını başladı.
29 Aralık 1945: Bulgaristan Çiftçi Partisi Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede Türk Okulları ile ilgili de önemli kararlar alındı. Türk okullarının özel statüsünün devamını destekleyen Çiftçi Partisi, mali denetimin hükümete verilmesini istedi. Bunun okullarının devletleştirilmesi yolunda bir adım olduğuna inanan Türkler, karara karşı çıkarlar. Fakat değişen bir şey olmaz. Dahası korkuları gerçekleşir ve okulları 1960’tan itibaren devletleştirilir.
29 Aralık 1990: İstiklal Caddesi Taşıt trafiğine kapatıldı. İstanbul’da Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi sadece yayaların kullanımına ayrıldı. Ayrıca 30 yıl aradan sonra caddenin simgesi haline gelmiş bulunan tekrar Tramvay yeniden hizmet vermeye başladı.
31 Aralık 1921: Çerkez Ethem’e son darbe. Mustafa Kemal, uzlaşmaya yanaşmayan, hükümetin emirlerini dinlemeyen Çerkez Ethem ve güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığına talimat verdi. Harekete geçen ordu güçleri karşısında çaresiz kalan Çerkez Ethem, kurtuluşu, Yunan kuvvetlerine sığınmakta buldu.